NaNoWriMo update: prepping

nanowrimo_2016_webbanner_participant
Nano-wattes zal je denken en wanneer je niet zo into booktube of boekenblogs bent kan ik mij voorstellen dat je hier nog nooit van hebt gehoord. NaNoWriMo is niets meer of minder dan de afkorting van de National Novel Writing Month. Elk jaar op 1 november schuiven duizenden boekfanaten achter hun schrijfblok, computer of typmachine om in 30 dagen, ja je leest het goed, 30 dagen een boek te schrijven van 50.000 of meer woorden. Sommigen doen dit voor de lol, voor de uitdaging, maar sommigen schrijven werkelijk een boek dat nachtcircus nanowrimo novel.jpguiteindelijk ook uitgegeven wordt en zelfs in de bestseller lijsten terecht komt.
Een aantal voorbeelden zijn; ‘Het nachtcircus’ geschreven door Erin Morgenstern en ‘Fangirl’ door Rainbow Rowell. Dit zijn zeker niet de minsten. Nu heb ik niet meteen de ambitie om een schrijver te worden, maar het is toch wel leuk te weten dat het echt mogelijk is een goed verhaal te schrijven in zo een korte tijd. Mits je het inzicht en het talent bezit natuurlijk.

Vorig jaar zat ik overspannen thuis en heb ik ook geprobeerd om mijn zinnen te verzetten en deed ik voor het eerst mee met NaNoWriMo. Helaas kwam ik niet verder dan 27.000 woorden, maar het was een goede eerste poging denk ik. Ik wil het dit jaar weer proberen, maar ik moet zeggen dat het lastig is om je 30 dagen lang ertoe te zetten om elke dag 1667 woorden te schrijven. Afhankelijk van je inspiratie lukt dat wel of niet natuurlijk en vorig jaar had ik een stuk minder omhanden omdat ik op dat moment toch ziek thuis zat. Nu zit ik in een hele andere situatie. School gaat gewoon door en op 1 november begin ik ook bij mijn nieuwe werkgever. Dus heel spannend allemaal. En alhoewel 1667 woorden niet veel lijkt, wanneer je geen inspiratie hebt, is het een heleboel.

Wat me vorig jaar ontzettend heeft geholpen is de website van NaNoWriMo. Op deze nanowrimo-orgwebsite kun je precies bijhouden wat je wordcount is, maar ook staan er superveel tips en informatie op de site. Er is een hele comunity die super betrokken is en wanneer je dat leuk vindt, kun je je hierbij aanmelden. Het forum op de website is verdeeld in verschillende regio’s waaronder ook Europa en Nederland. Hier kun je in contact komen met deelnemers uit je eigen omgeving. Je kunt afspreken en je kunt elkaar aanmoedigen. Er worden vaak write-ins georganiseerd waar je met een aantal mensen bij elkaar gaat zitten schrijven, sommige write-ins zijn kleinschaliger dan de andere, maar je zult merken dat NaNoWriMo echt leeft onder deze mensen. Zelf ben ik nog niet eerder bij een write-in geweest, maar het lijkt me superleuk om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses. Ook zal er dit jaar een kick-off worden georganiseerd waar je je voor kunt aanmelden. Ik weet nog niet of ik ga omdat ik dan nog midden in mijn tentamenweken zit, maar wie weet. Mocht je hier dus meer over willen weten meld je dan aan op de website van NaNoWriMo.
Zoals ik al zei lijkt het me leuk om het dit jaar weer te proberen, maar hoe ga ik dat dan doen? Vorig jaar ben ik er gewoon voor gaan zitten en ben ik gewoon gaan schrijven zonder voorbereiding of what so ever. Dit jaar zal het waarschijnlijk wel ongeveer op dezelfde manier gaan, maar toch lijkt het me handig om me iets beter voor te bereiden zodat ik niet vastloop in mijn schrijfproces. Het afgelopen jaar heb ik op pinterest vanalles verzameld over nanowrimo, van het ontwikkelen van een karakter tot het globaal schetsen van een situatie. Maar waar en hoe moet ik nu beginnen? Ik heb werkelijk nog geen idee. Wat ik scrivener screenshot.jpgdeze week in iedergeval ga doen tussen het leren voor mijn tentamens en schrijven van werkstukken door is globaal op papier zetten waar mijn verhaal over gaat. Vervolgens zal ik mij moeten gaan verdiepen in de verschillende karakters die in mijn verhaal voor gaan komen. Ik denk dat ik dat gewoon op papier doe, in een notitieboekje ofzo zodat ik dat erbij kan houden wanneer ik daadwerkelijk aan het schrijven ga. Vorig jaar schreef ik mijn verhaal in het programma scrivener. Ik had daar een trial van gedownload, maar die is inmiddels verlopen. Mocht je geïnteresseerd zijn naar dit programma, hier kun je meer informatie erover vinden en als je wilt een free trial downloaden. Ik zal proberen jullie op de hoogte te houden. Hierbij sluit ik mijn eerste nanowrimo update af.
nanowrimo_2016_webbadge_participant
Had je al eerder van NaNoWriMo gehoord?
Doe je dit jaar mee?

2 gedachtes over “NaNoWriMo update: prepping

  1. Ben blij dat ik op dit artikel gestuit ben. Wil het schrijven al eeuwen oppakken, maar ik was op zoek naar een stok achter de deur.

    Ik ga me ook inschrijven en eens zien hoever ik kan komen.

    Thanks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s