Mijn studieloopbaan

mijn-studieloopbaan-banner-tammyttalksnlWat weten jullie nu allemaal van mij, nog niet zoveel denk ik. Ik ben dan ook pas net weer begonnen met bloggen en ondanks dat dit een vrij persoonlijke blog is heb ik nog niet zoveel losgelaten over wat ik nu allemaal in het dagelijks leven doe. Vandaag zal ik jullie kort wat vertellen over de opleidingen die ik in het verleden heb gedaan en de opleiding waar ik op het moment mee bezig ben. Jullie zullen merken dat deze allemaal nogal uiteenlopend zijn, maar ik kan jullie zeggen, ze hebben stuk voor stuk raakvlakken.Toen ik in het examenjaar van de havo zat,  stond het voor mij al vast. Ik moest en zou een tekenjuf worden. En om tekenjuf te worden zou ik een opleiding moeten gaan volgen aan de kunstacademie. Om toegelaten te kunnen worden op de kunstacademie moest ik toelatingsexamen doen. Helaas kon ik niet meedoen aan het toelatingsexamen omdat mijn examen scheikunde exact op dezelfde dag viel. Vanwege het feit dat ik nog maar 16 was kon ik niet zomaar een jaartje gaan werken of vrijaf nemen en omdat ik toch een docentenopleinding wilde gaan doen besloot ik om net als mijn oudere zus naar de Ipabo te gaan. Voor mijn was al snel duidelijk dat het basisonderwijs niet mijn voorkeur had. Ik werd doodongelukkig van het stagelopen in het basisonderwijs, misschien omdat ik gewoon de verkeerde begeleiders trof want het basisonderwijs vind ik nog steeds ontzettend leuk.

Terwijl ik mijn best deed om nog her en der wat studiepuntjes op te sparen op de ipabo deed ik toelatingsexamen op de kunstacademie en ik werd toegelaten op de eerstegraads docentenopleiding tekenen op de academie voor beeldende vorming aan de hogeschool voor de kunsten in Amsterdam. Dol blij was ik. Dit kon alleen maar goed zijn. Ik kon me een hele opleiding lang bezig houden met mijn grootste hobby’s tekenen en schilderen. Het werd helemaal geweldig toen ik naast deze vakken de fotografie en videobewerking ontdekte. Mijn eerste jaren op de kunstacademie waren modelstudie-monoprint-tammyttalksnlgeweldig. Ik genoot van de studiereizen, de vele ontzettend interessante vakken en supergezellige klasgenoten. Tot ik helaas de man met de hamer tegen kwam. Op de kunstacademie waar ik zat was het bij sommige docenten een sport om dat wat de studenten al kenden totaal tot de grond toe af te branden, waarschijnlijk in de hoop om ze daarna te kneden tot dat wat zij kunstenaars vonden. Mijn ambitie is het helemaal niet om kunstenaar te worden en al helemaal niet de marionet te worden van een mislukte kunstenaar docent. Ik kreeg lichamelijke klachten en werd zo depressief dat ik helaas mijn opleiding aan de amsterdamse hogeschool voor de kunsten moest opgeven.

In de tussentijd dat ik van de opleiding af was verhuisde ik naar Brabant, vraag me niet waarom. Na een jaar deed ik toelatingsexamen op fontys hogeschool voor de kunsten. Ik had goede hoop om daar mijn opleiding toch af te maken in de richting fotografie, maar helaas liep ik daar tegen hetzelfde probleem aan als in Amsterdam. Ik zou hier niet gelukkig van worden. Ik stopte met mijn opleiding aan de kunstacademie, maar wat moest ik nu? Meer dan een middelbaar schooldiploma en een propedeuse had ik niet. Wel had ik inmiddels een berg ervaring in het onderwijs waardoor ik werd aangenomen om een vacaturen te vervullen van Remedial teacher op een basisschool. Ik had ontzettend veel plezier in het werk. Ik werkte met ruim 250 kleuters en ik kende bijna al hun namen uit mijn hoofd. Maar toen was het geld op en werd ik wegbezuinigd.

eersteoptiekbaan-tammyttalksnlNa veel omzwervingen en tijdelijke baantjes stuitte ik op een vacature van een grote optiekketen. Een fulltime baan als brillenverkoper, met als mogelijkheid om een opleiding te doen. Ik ging vol enthousiastme aan het werk en mocht binnen een paar weken beginnen met een interne cursus om ogen te leren meten. Binnen tien weken had ik mijn certificaten refractionist in huis. Door omstandigheden verhuisde ik weer terug naar Noord-Holland waar helaas mijn contract niet werd verlengd. Gelukkig kon ik vrij snel solliciteren naar een vergelijkbare functie bij een andere grote optiekketen. Daar kreeg ik al vrij snel de mogelijkheid om mijn certificaten via een drie jarige mbo opleiding om te zetten in een  niveau vier mbo opticiens diploma. Ik haalde gemiddeld voor elke toets een 10 dus ik moest wel geboren zijn voor het optiekvak. Toen ik mijn diploma in the pocket had was het dan ook geen vreemde gedachte om hierin verder te gaan. Ik besloot, op aandringen van veel collega’s, klasgenoten en kennissen om me heen, de opleiding tot optometrist te gaan doen. Binnen een aantal maken stortte ik weer in. Ik werd doodongelukkig van de opleiding en ik raakte overspannen. Dit is inmiddels drie jaar geleden.

Maar hoe zit het dan nu met mijn huidige opleiding. Ik werk nog steeds als opticien, wat ik met veel plezier doe, alhoewel ik op het moment met een burn-out thuis zit. In september van 2014 ben ik begonnen aan de opleiding tot docent godsdienst en levensbeschouwing in het voortgezet onderwijs. Dus toch weer het onderwijs. Toen ik na de opleiding optometrie thuis kwam te zitten begon het toch weer te kriebelen. Dat docentvak ligt me blijkbaar toch wel. Ik wilde in eerste instantie een lesbevoegdheid halen om optiekles te kunnen geven, maar aangezien er weinig vacatures waren om een opleiding naast te kunnen volgen besloot ik op zoek te gaan naar een docentenopleiding in een vak waar ik gewoonweg in geïnteresseerd was. En zo kwam ik bij het vak levensbeschouwing terecht. Van huis uit heb ik altijd al veel meegekregen over godsdienst en levensbeschouwing. Daarnaast heb ik via mijn opleidingen aan de kunstacademie ook veel geleerd over cultuur en de geschiedenis ervan. Ik ben een dag mee gaan lopen op de opleiding en schreef me binnen een aantal weken in. Het eerste jaar ging me super af, ondanks het feit dat ik totaal geen vrije tijd meer over had was ik gelukkig. Ik haalde dan ook als enige van mijn opleiding mijn propedeuse in één keer. Dat was ook niet zo moeilijk aangezien mijn opleiding op dat moment maar 4 studenten telde. Nu zit ik in het tweede jaar, heb ontzettend veel plezier in mijn stage waar ik begeleid word door de leukste docent die ik me maar kan wensen. Ik ben blij met de keuzes die ik heb gemaakt in mijn studieloopbaan, want anders was ik nooit beland op het punt waar ik nu ben.

2 gedachtes over “Mijn studieloopbaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s