Ik ben een perfectionist

im a perfectionist-TammyTTalksNLZoals de titel al aangeeft gaat dit artikel over perfectionisme. Ik ben een perfectionist en dat ben ik al zolang als dat ik mij kan herinneren. Wanneer iemand vroeger tegen mij had gezegd dat ik een perfectionist ben had ik die persoon waarschijnlijk heel erg hard uitgelachen, maar wanneer ik nu de feiten op een rijtje zet kan ik niets anders zeggen dan dat er een kern van waarheid in zit. 

Er zijn verschillende soorten perfectionisten. Sommige zijn op het oog al ontzettend gestructureerd. Wanneer je hun huis binnenkomt vraag je je af of er echt iemand woont. De boeken in de boekenkast zijn op alfabetische volgorde gesorteerd, de kleding hangt op kleur en het hele huis is spik en span. Deze mensen zijn vaak dol op het maken van lijstjes en zijn ontzettend goede planners. Zo een persoon ben ik absoluut niet. Zover ik weet ben ik een ontzettende rommelkont, mijn huis is een zooitje. Er lijkt nergens een structuur in te zitten en plannen kan ik al helemaal niet. En toch ben ik belachelijk perfectionistisch. Geloof je me niet? Ken je dat gevoel dat je iets moet maken, maar dat je het niet afmaakt omdat je bang bent dat het niet goed genoeg is? Of erger nog, je begint er überhaupt niet aan. Wanneer je er namelijk niet aan begint, kun je geen fouten maken.

Je weet van jezelf dat je ergens goed voor hebt geleerd en dat je er echt alles aan hebt gedaan om je tentamen of werkstuk te maken, maar toch zit je tot je oren in de spanning omdat je als de dood bent dat je werkstuk niet goed genoeg is. Wanneer je lager scoort dan een 7 ben je diep telleurgesteld, maar als je een 9 haalt ben je net zo verbaasd. Natuurlijk is het niet altijd slecht om perfectionistisch te zijn. In sommige gevallen is het ook gewoon goed om jezelf uit te dagen tot het uiterste te gaan en het beste in jezelf naar boven te halen. Voor sommige mensen werkt het motiverend, maar in sommige gevallen werkt het precies tegenovergesteld. Het werkt deze mensen tegen, het werkt bijna verlammend en in veel gevallen kan dit doorslaan in faalangst. Ik weet ook van mezelf dat ik het best kan. Ik ben zeker niet dom en als ik eerlijk ben leer ik best wel makkelijk. In veel gevallen lees ik de lesstof een of twee keer goed door of ik schrijf mijn aantekeningen nog een keer over en ik weet genoeg om een goed cijfer te halen voor een tentamen. En toch zit ik in de stress voor mijn tentamens.
Werkstukken zijn nog veel erger. Ik kan geen werkstuk schrijven wanneer ik het niet in een chronologische volgorde schrijf. Ik besteed belachelijk veel tijd in het perfect verwijzen naar mijn bronnen. En als mijn werkstukken niet voor de zekerheid nog minstens één keer door een ander zijn gecontroleerd op spelfouten word ik gillend gek van de stress. In veel gevallen gaat er zo ontzettend veel tijd zitten in mijn werkstukken dat ik niet toekom aan het voorbereiden van mijn tentamens. Ik staar me gewoon blind op mijn werkstukken waardoor ik in tijdnood kom.

Vroeger dacht ik altijd dat faalangs betekende dat je een blackout kreeg tijdens een tentamen of dat je geen presentaties durfde te geven en omdat ik daar geen last van had was ik mij niet bewust dat ik in zekere zin ook last heb van faalangst. Nee ik vind het niet eng om een auditie te doen of op een podium te staan. Ik vind het ook helemaal geen probleem om een les of presentatie te geven, maar op het gebied van mijn werk (Ik werk als opticien) of het schrijven van werkstukken loop ik vast. 20151207_141321-01Ook wanneer ik aan iets creatiefs begin, een tekening of een schilderij, of misschien wel een youtube filmpje stel ik het uit, maak het niet af of begin er helemaal niet aan. Ik weet dondersgoed hoe geweldig ik me voel wanneer ik iets heb gemaakt om trots op te zijn. Waarom gun ik mezelf dat gevoel van overwinning niet? Dat is ook een van de redenen waarom ik heb besloten open
en eerlijk hierover te gaan bloggen en jullie mee te nemen op mijn zoektocht naar balans. Mijn angst om te falen, mijn belachelijke perfectionisme is dan ook een van de dingen waar ik aan zal werken dit jaar en jullie zullen dan ook zeker vaker artikelen van mij lezen die hierover gaan. Op het moment ben ik het boek aan het lezen van Brene Brown over de moed van imperfectie, binnenkort hoop ik met jullie te kunnen delen of ik er iets uit heb kunnen leren en er iets is veranderd in mijn perfectionisme.

Ben jij een perfectionist of juist niet? Waaraan merk je dit het meest?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s