Medi-Tea-tion

mediteation-TammyTTalksNLDe titel van dit artikel zegt het al een beetje. Vandaag wil ik het met jullie hebben over mediteren. Wanneer ik denk aan meditatie moet ik heel eerlijk zeggen dat ik denk aan zweverigheid en dat is natuurlijk helemaal niet zo. En zelfs al zou het wel zo zijn, wat maakt het uit dat het wat zweverig is als het iets nuttigs oplevert? 

Toen ik overspannen thuis kwam te zitten, was het eerste advies dat ik kreeg van mijn huisarts en later ook mijn psycholoog, om eens gewoon een tijdje niets te doen. Niets moest, ik mocht naar alle redelijkheid alles doen waar ik blij van werd. Het was vooral zaak dat ik mijn batterijtje weer zou opladen. Op zich werkte dit wel enigszins met betrekking tot het opladen van het batterijtje, maar in gedachte zag ik het werk wat ik in de tussentijd niet deed maar opstapelen. Dit had uiteindelijk als gevolg dat ik ging zitten malen. En wanneer je dit veel doet, kost dit een heleboel energie. Alle energie die ik won door niets te doen, raakte ik dus ook weer kwijt door het malen over het niets doen. Vervolgens zorgde dit malen en de onrust die zich hierdoor in mijn lijf opbouwde er ook voor dat ik ’s avonds moeilijk in slaap kon komen. Omdat het niet in mij zit om machteloos te gaan zitten afwachten ging ik opzoek naar manieren om mijn gedachtenstroom enigszins te kanaliseren en mezelf tot rust te krijgen. Ik speurde het internet af en vond een heleboel manieren die ik zou kunnen uitproberen. Dingens als yoga, meditatie en mindfullness. Met geen van alle had ik ervaring en ik zocht iets, wat ik zonder hulp zelf thuis zou kunnen doen en iets wat ik makkelijk zou kunnen verwerken in mijn dagelijkse routine. Op pinterest kwam ik vervolgens een infographic tegen over tea-meditation toen ik verder zocht vond ik een video van de inspirerende zenmeester Thich Nhat Hanh uit Vietnam die in gesprek met Oprah uitlegt wat thee meditatie precies inhoudt. Voor wie geïnteresseerd is Klik hier voor het videofragment.

medi-tea-tion- TammyTTalksNL

Thee-meditatie
Om je dag rustig op te kunnen starten en volledig te kunnen genieten van het hier en nu, is het van belang dat je met beide benen in het heden staat. Dat je je volledig bewust bent van je lichaam en het hier en nu. Wanneer je loopt te malen over het verleden of over de toekomst kun je niet ten volste genieten van het nu. Bij deze vorm van meditatie is je kopje thee niet alleen maar een drankje, het is je anker naar het hier en nu, maar ook een genot op zich. Je kunt het zetten van je kop thee ook gebruiken als onderdeel van je meditatie, maar persoonlijk voel ik mij snel afgeleid door de verschillende handelingen.

Als eerste zet ik water op om thee te kunnen zetten. Vervolgens kies ik een theesmaak uit en een kopje of glas om het uit te drinken. Wanneer ik de thee heb gezet zoek ik een plekje op waar ik rustig van mijn kop thee kan gaan zitten genieten.
Wanneer ik mijn positie heb aangenomen, dat kan natuurlijk een klassieke meditatie pose zijn zoals in kleermakerszit of lotushouding, maar ook een actieve houding op een stoel of bank, kan ik beginnen. Ik pak mijn kopje thee en sluit mijn ogen. Ik probeer bewust de warmte te voelen van de kop thee in mijn handen. Ik voel de vorm van het kopje en ik probeer de geuren en smaken te ervaren in plaats van mijn gedachten en ratio aan het woord te laten. Wanneer ik gewoon een kopje thee drink, denk ik niet verder dan een lekker kopje thee, maar wanneer ik mijn best doe de thee te ervaren proef ik opeens de diverse kruiden essenties, de smaak van de diverse soorten fruit. Ik ervaar de zoete smaak.
Dit korte momentje van bewustzijn helpt mij om de dag rustig op te starten met mijn beide benen in het nu. Wanneer zich toch malende gedachten doordringen, vraag ik mezelf af of deze gedachte op dit moment nuttig is om het vervolgens los te laten. Soms is het nuttig om jezelf af te vragen of dit het moment is om de gedachte toe te laten, je zal merken dat negen van de tien keer dat niet zo is. Zet de gedachte even in de koelkast en kies een ander moment uit om terug te komen op de gedachten. Op deze manier lukt het mij om mijn ochtend rustig te beginnen om vervolgens weloverwogen een planning te maken voor de rest van de dag.
De boeddhistische monnik legt uit dat het drinken van een kopje thee voor hem wel een uur geluk en blijdschap kan betekenen. Voor mij is een kwartier wel voldoende om op te starten. Nu zal ik niet met een kopje thee naar bed gaan, maar in de loop van de dag kan deze vorm van meditatie mij echt goed tot rust brengen en helpt het mij om mijn gedachten af te remmen en weer even een stapje terug te doen. Wat ik precies doe om ’s avonds mijn rust te vinden om goed in slaap te kunnen komen zal ik jullie in een ander artikel uitleggen.

Wat doe jij om je ochtend goed te beginnen? Is meditatie een onderdeel van jou ochtendritueel?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s